Свързани URL-та, медия плейъри и Бързи тестове

Дефиниции

URL
Адресът на интернет ресурс като уеб страница, картинка или музикален файл.
absolute URL
URL започващ с "http://" се нарича абсолютен URL. Където и да се използва, той винаги води до същия целеви ресурс.
relative URL
URL незапочващ с "http://", се нарича свързан. Той може да се комбинира с абсолютен URL на “базова” страница, за да може абсолютният URL да стигне до целевия ресурс.

Свързани URL-та в Бързи тестове

Свързаните URL-та са удобен начин да се определят картинки, звуци и видео в Бързите тестове, защото позволяват теста да бъде прегледан и проверен на локално PC преди да бъде качен на сайта на Moodle. Когато тестът бъде качен на сайта на Moodle, мултимедийните файлове също трябва да бъдат качени, за бъдат достъпни при стартиране на теста през Moodle.

Поради защитни мерки, Moodle не позволява директен достъп до файловете на курса. Всички искания за файловете на даден курс минават през защитен скрипт, който проверява дали човека пожелал достъп до файла е записан в курса. Въпреки това механизмът може да повреди свързаните линкове използвани в курса, защото нормалните правила за получаване на абсолютен URL от свързан URL не работят.

Решението на този проблем е просто: всички свързани URL-та трябва да бъдат превърнати в абсолютни URL-та преди теста да е зареден в браузъра. При Бързите тестове URL-тата се превръщат от Moodle, така че създателите на тестовото съдържание няма нужда да се занимават с тази досадна задача.

Медия плейъри в Бързи тестове

Някои медия плейъри няма да приемат медийния файл, ако той идва през скрипта, защитаващ курсовите файлове. В този случай трябва да смените медия плейъра с такъв, който е съвместим с Moodle. Това можете да извършите самостоятелно като промените зададения медия плейър в теста или можете да накарате Moodle да го направи като настроите опцията “Използване на медийни plugins” на страницата с настройки на теста на “Да”.

Индекс на помощните файлове


1991-2018 © New Bulgarian University