Настройки на прозорците

Настройките могат да бъдат крити/показвани чрез кликване на бутона "Скрий настройките" или "Покажи настройките".

Обикновено ресурсите се показват в нормален прозорец с Мудъл контролна навигация в горния край на рамката. По избор може да махнете този прозорец и ресурсът да изпълва екрана като нормална уеб-страница.

Ако изберете ресурса Ви да се появява в нов падащ прозорец, следвайте тези стъпки:

 1. В секция Прозорец: Изберете 'Нов Прозорец'.
 2. Трябва да отмаркирате тази опция, ако не желаете да я използвате.
  Промяна размерът на прозореца?

  Маркирането на тази опция позволява на потребителя да променя избрания от Вас размер на прозореца. В някои случаи ресурсите са с фиксиран размер и ще бъде по-добре да заключите размера на прозореца.

  Активен скрол на прозореца?

  Тази опция позволява на потребителите да използват скрол при работа със съответния прозорец и така да разглеждат целия ресурс. Ако не сте маркирали опцията, потребителите ще виждат само тази част от ресурса, която се побира в зададения размер на прозореца и няма да имат възможност да прегледат останалата част от ресурса.

  Показване на линкове към директорията?

  Това ще позволи на потребителите да виждат линкове към директориите в този прозорец. Това е в зависимост от браузъра: може да е познато като Links Bar (в IE), Favourites Bar или Bookmarks bar (в Mozilla/Firefox).

  Показване на местонахождението на ресурса?

  Ако желаете потребителите да виждат URL (Web адреса) на ресурса, оставете тази опция маркирана. В противен случай местонахождението на ресурса ще бъде скрито.

  Показване на менюто?

  За да позволите потребителите Ви да имат достъп до меню в този прозорец, оставете тази опция маркирана. Принципно това е полезно, но при някои графични презентации от естетическа гледна точка е по-добре да няма допълнителни менюта по екрана.

  Показване на тулбара?

  Показването на тулбара ще улесни Вашите потребители при навигирането, тъй като той съдържа бутоните Назад/Напред, Начална страница и Презареди.

  Показване на статус бара?

  Показването на статус бара позволява на потребителите да наблюдават информация от браузъра като каква част от ресурса е била заредена или информация за сигурност.

 3. Задаване размерите на прозореца.

  Повечето потребители имат най-често използваната резолюция на екрана - 800x600. Принципно най-добре е да задавате размер на прозореца малко по-малък от този, примерно 600 височина и 480 ширина.

  Ако оставите тези полета непопълнени, тогава новосъздадения прозорец ще има същия размер, както прозореца на който са кликнали, за да отворят този прозорец.

Индекс на помощните файлове


1991-2018 © New Bulgarian University